Ελλάδα-Τουρκία, ποια συμμαχία;

Δεν θα είναι ασφαλώς δυνατόν να μη γίνει η κατάλληλη υποδοχή στον Τούρκο Πρόεδρο αφού είναι επίσημος φιλοξενούμενός μας. Το γεγονός όμως ότι εκανε από πριν γνωστές τις προθέσεις για το τι πρόκειται να συζητήσει (και να απαιτήσει) προκαλεί ένα ερώτημα. Αν η ελληνική πλευρά και κυρίως ο κ. Τσίπρας θα έχει το θάρρος να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως προς τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Καθώς και το ατελέσφερο των τουρκικών προκλήσεων.

Ένα άλλο δεδομένο που είναι υποχρεωμένος να λάβει υπ’ όψιν του ο γενικώς ανιστόρητος Έλληνας πρωθυπουργός και που έχει ιστορική διάσταση, είναι η ιδιαιτερότητα των σχέσεών μας με την Τουρκία. Σχέσεων που εμφανίζουν και μια μοναδικότητα στην Ευρώπη: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα με εδαφικές βλέψεις, οι οποίες μάλιστα έχουν διατυπωθεί και επισήμως. Οι στόχοι της δε αυτοί, διαμορφώνονται και από έναν ψυχολογικό παράγοντα που είναι η σχέση του παλαιού κατακτητή και του απελευθερωμένου «υπόδουλου». Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την απελεύθερωση άλλων λαών, η ελληνική λύτρωση προήλθε από μία πανεθνική νίκη, την οποία, ιστορικά, ο αντίπαλος δεν έχει ξεπεράσει, στο μέτρο μάλιστα που η θεωρητική αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελεί, στο πλαίσιο του Πανισλαμικού Ιδεώδους, την Τουρκική Μεγάλη Ιδέα. Τα δεδομένα αυτά συνθέτουν ένα ιδιόμορφο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τι σημαίνουν αυτά; Ορθές οι ειρηνικές διατυπώσεις από ελληνικής πλευράς. Να μη λησμονούμε όμως τα ιστορικά δεδομένα με τα οποία έχει γαλουχηθεί η συντριπτική πλειοψηφία της τουρκικής κοιμής γνώμης. Ούτε και ότι η διατήρηση του casus belli, συνιστά εποικοδομητικό βάθρο για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Πολύ περισσότερο μάλιστα που ο Ερντογάν θέτει θέμα αναθερώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ ο κ. Τσίπρας σιωπά αιδημόνως....

* του Νίκου Σίμου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS