Οι σιωπηρές δυνάμεις

Φίλος, μου εκμυστηρεύτηκε ότι, αφού έβαλε κάτω τα πράγματα και έκανε και μία αναδρομή στα όσα έζησε σε σχέση με την πολιτική ζωή του τόπου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να (ξανα)πάει να ψηφίσει. Η συλλογιστική του: Ή θα πρέπει να ψηφίσω αυτούς που μας κατέστρεψαν –και που κρύβονται και σε μικρότερα πλέον κόμματα- ή το κόμμα με τον μεγαλύτερο και ανεδοίαστα ψεύτη αρχηγό, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Έτσι, «μέχρι να κάνει ξαστεριά» δεν πρόκειται να πάω να ψηφίσω κανέναν από δαύτους...

Προσωπικώς πιστεύω ότι όσοι μιλούν κατά της αποχής, λένε πολιτικές κουταμάρες. Διότι και η αποχή είναι πολιτική στάση που εκφράζει την αποδοκιμασία προς ορισμένο πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του. Ας (αυτο)βελτιωθεί το σύστημα και το βέβαιο είναι ότι η κάλπη θα αποτελεί και πρόκληση. Έτσι κι αλλιώς είδαμε το τελευταίο διάστημα ότι «άλλο» ψηφίζεις και «αλλο» σου προκύπτει...

Τούτων ούτως εχόντων, όπως λένε οι δημοσκόποι το παράδειγμα του φίλου θα το ακολουθήσουν και άλλοι απογοητευμένοι, που σε τίποτε δεν ελπίζουν πλέον. Δεν είναι τυχαίοι που όλες οι έρευνες σήμερα τουλάχιστον βγάζουν ότι οι οι πολίτες θεωρούν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα και για την χώρα και όσον αφορά στο βιοτικό τους επίπεδο.

Οι δυνάμεις επομένως που επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δύο. Πρώτον η αποχή, δεδομένου ότι δεν γνωρίζει a priori κανείς από ποιο κόμμα και σε τι έκταση θα είναι αυτοί που θα σκεφτούν όπως ο συνάδελφος. Η αποχή επομένως στερεί τις ψήφους από το κόμμα που στο παρελθόν είχαν ψηφίσει.

Η άλλη δύναμη είναι οι αναποφασιστοι οι οποίοι –και αυτοί- κρίνουν τις εκλογές, όπως είναι η συνήθης επωδός των πολιτικών συμπερασμάτων μετά από κάθε δημοσκόπηση και πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το ζητούμενο, πολλές φορές, δεν είναι αν αυτό ως διαπίστωση, αληθεύει. Αλλά, πόσοι αναποφάσιστοι και επί πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν στην κατάσταση αυτή, οι ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν καταλήξει στις επιλογές τους.

Οι διενεργούμενες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν συνήθως ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, οι οποίοι τώρα έχουν διευρυνθεί και από την κατηγορία αυτών που υποστηρίζουν ότι θα ρίξουν λευκό. Το περίεργο είναι ότι, σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος τουλάχιστον, ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις διενεργούνται εγγύς του χρόνου της αναμέτρησης και πάλι το σχετικό ποσοστό παραμενει υψηλό. Εφ’ όσον λοιπόν οι ερωτώμενοι και απαντώντες «δεν έχω αποφασίσει ακόμη», αποτελούν μία σημαντική πανελλαδική τάση, τότε πράγματι κάθε εκλογική αναμετρηση έχει στοιχεία «ρουλέττας». Πρώτον διότι οι αναποφάσιστοι αναδεικνύουν τις κυβερνήσεις και δευτερον διότι, αυτός που δεν έχει καταλήξει τι θα ψηφίσει –πολλές φορές μέχρι και την τελευταία στιγμή- είναι εύκολο να παρασυρθεί από «παράγοντες της τελευταίας στιγμης» και απο συναιθηματικές παρορμήσεις –επίσης της τελευταίας στιγμής.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχονται από την εκάστοτε κυβερνητική παράταξη, όλες δε οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν αποκαλύψει πολύ χαμηλό ποσοστό συσπειρώσεως των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό λέει πολλά. Στο μέτρο δε που παραμένει σε χαμηλό ποσοστό και η ικανοποίηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβερνητική του θητεία, τότε πολύ δυσκολα αναστρέψιμη είναι η διαφορά που ήδη καταγραφεται υπέρ της Ν.Δ., στην πρόθεση ψήφου.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να λησμονεί η Νέα Δημοκρατία είναι ότι μπορεί οι αναποφάσιστοι να περιλαμβάνονται σήμερα στα ατού της –τη στιγμή μάλιστα που διαπιστώνονται και μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απ’ ευθείας προς αυτήν. Πλην όμως, το κυμαινόμενο αυτό τμήμα του εκλογικού σώματος που κρίνει κάθε φορά τις εκλογές, είναι και το πιό απαιτητικό. Ασφαλώς δε και το πιό αυστηρό στη αξιολογηση των κομματικών επιλογών που του προσφέρονται.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS