Κεντροαριστερό αφήγημα ή ανέκδοτο;

Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να αναδειχθεί από τις προσεχείς εκλογές αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον έχουμε γνωρίσει στην πράξη, θα ήταν εντελώς αδιάφορα αυτά που γίνονται στον λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς. Εν τούτοις, και παρά τις σοβαρές ευθύνες για τα σημερινά δεινά του τόπου, του βασικού κόμματος που έστω και εν ημιδιαλύσει εκπροσωπεί τον χώρο αυτό, ηγούμενο της σχετικής προσπάθειας, η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα έχουν ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερων κομματικών σχηματισμών που να εκφράζουν τον αστικό κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μολονότι επιδιώκει να θεωρηθεί ο νέος εκφραστής της κεντροαριστεράς, δεν έχει πείσει για τις προθέσεις του εξ αιτίας της αμφίσημης πάντοτε συμπεριφοράς του. Ενώ οι κατά καιρούς ιδεοληπτικές εμμονές μελών του – από τα οποία προφανώς δεν είναι εύκολο να αποστασιοποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας- ακυρώνουν ακόμη και την οποία υποκριτική προσπάθεια επιχειρείται προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όσες στροφές και αν έχει κάνει, δεν έχει πείσει ότι έχει ασπαστεί τις αρχές μιας αστικής ιδεολογίας ή έστω τις αρχές της παλαιάς ευρωπαϊκής αριστεράς.

Ήδη έγινε πρώτα γνωστό ότι για τεχνικούς λόγους πρέπει να αναβληθεί η περίφημη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του νέου φορέα που θα διεκδικήσει την διαδοχή του παλαιού ΠΑΣΟΚ, βασικώς. Και στη συνέχεια άνοιξε εμφύλιος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για τον χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Βεβαίως το ζητούμενο δεν είναι ένας νέος αρχηγός που θα είναι εύκολο να αμφισβητηθεί από τους πολλούς διεκδικητές συντρόφους του, λαμβανομένου υπ’΄όψιν ότι δυστυχώς δεν είναι ορατή αυτή τη στιγμή στην κεντροαριστερά κάποια ηγετική οντότητα την οποία εκτός από τους λοιπούς εν δυνάμει αρχηγούς, δεν θα αμφισβητούσε, στην πολιτική πράξη μάλιστα, ενδεχομένως και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Ο οποίος λόγω και της πρωθυπουργικής του θητείας έχει αποκτήσει συγκεκριμένο πολιτικό διαμέτρημα, έστω και αν πλέον οσοι, δικαιολογημένα, τον απορρίπτουν είναι συντριπτικά περισσότεροι από όσους τον αποδέχονται.

Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν όταν το ΠΑΣΟΚ, ως εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας, εξαϋλωνόταν, κάποια πρόσωπα με συγκεκριμένη αναγνωρισιμότητα στον χώρο τους, αλλά και γενικώς στην κοινωνία, εμφανίστηκαν με υπογραφές σε ένα κείμενο προκειμένου να δημιουργήσουν, υποτίθεται, το πλαίσιο μιάς κεντροαριστεράς συσπείρωσης που θα αναδείξει μία νέα κομματική οντότητα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Επρόκειτο βεβαίως για μία προσπάθεια με θεωρητικολογίες έντονου βερμπαλισμού που αφήναν αδιάφορη την κοινωνία μέσα στην κρίση που ήδη βίωνε. Και η οποία ήθελε και θέλει κόμματα που θα αντιπαρατάσσουν την λογική και τον ρεαλισμό στον λαϊκισμό και στον πολιτικό οππορτουνισμό, που ήδη βιώνουμε. Και αυτό γίνεται με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις λύσεων εξ ίσου συγκεκριμένων που ελλείπουν όμως από την ρητορική όλων των δελφίνων της υποτιθέμενης νέας κεντροαριστεράς. Πέραν βεβαίως του γεγονότος ότι υψιπετείς στόχους αναλαβάνουν να πραγματοποιήσουν και «φθαρμένα υλικά» μιας πολιτικής που έχει εκλογικώς καταδικασθεί και δημοσκοπικώς δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Οϋτε βεβαίως μπορεί να πιστεύσει κανείς ότι, κατά την δική του μάλιστα διαβεβαίωση, ο κ. Θεοδωράκης θα εξασφαλίσει για τον νέο φορέα ένα ποσοστό του 15%!

Καί όσο η συγκεκριμένη κεντροαριστερά ομφαλοσκοπεί τόσο θα επιχαίρει ο κ,. Τσίπρας αντιλαμβανόμενος ότι δεν έχει αντυιπάλους...

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS