Ναυτική χώρα ξεφτιλίζεται

Η Ελλάδα, χώρα ναυτική, με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και με αναπεπταμένη ακτογραμμή, βρίσκεται όμως σε προφανή αδυναμία να ελέγξει τις θάλασσές της, το περιβάλλον τους, να δημιουργήσει διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, να αναπτύξει ναυτική εκπαίδευση –μέχρι και η Κύπρος πλέον διαφημίζει τέτοιες σχολές- να διατηρήσει τεχνική υποδομή για την τεράστια ναυτιλία της. Αφού υποβάθμισε τις σχολές της, αφού διέλυσε την ναυπηγική της βιομηχανία, αφού στάθηκε ανίκανη να διαμορφώσει μαρίνες ανάλογες με εκείνες της Τουρκίας για να προσελκύει τον υψηλής κλάσης τουρισμό, αποδεικνύεται και ανίκανη στο να ελέγχει το αξιόπλοο των εμπορικών σκαφών του νηολογίου της και, να καθαρίζει τις θάλασσές της όταν το απευκταίο συμβαινει!

Στον Σαρωνικό δεν βυθίστηκε το ...Τόρρευ Κάνυον που είναι η επιτομή των παραδειγμάτων θαλασσίας ρύπανσης, αλλά ένα πλέον σαπάκι που κάποιοι του είχαν δώσει παράταση στα πιστοποιητικά αξιοπλοίας. Όπου παράταση σημαίνει ότι ουσιαστικώς θα όφειλε σε δέοντα χρόνο να τακτοποιήσει τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί.

Μπορεί κανείς να υποθέσει πολλά όσον αφορά αυτούς τους λιμενικούς που του έδωσαν την παράταση. Και μπορεί να υποθέσει ό, τι του περνάει από το μυαλό. Λ.χ. αν δεν ήταν υποψιασμένος και ο πρωθυπουργός, δεν θα αφαιρούσε την αρμοδιότητα ελέγχου της αξιοπλοίας των πλόιων από το Λιμενικό Σώμα για να την δώσει στους Νηογνώμονες!

Στην περίπτωση του «Αγία Ζώνη» το αρμόδιο υπουργείο ολιγώρησε, κατά εγκληματικό τρόπο. Εκπρόσωπος άλλωστε της ΕΕ αποκάλυψε ότι η σχετική τεχνική βοήθεια από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ζητήθηκε από την Ελλάδα τέσσερις μέρες μετά το συμβάν. Τι όμως θα μπορούσε κανείς να περιμένει από κυβέρνηση ερασιτεχνών και μέ ένα υπουργό που ό,τι μπούρδα μπορεί κανείς να φανταστεί έχει εκστομίσε για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες;

Αν οι κυβερνήσεις είχαν τον κοινό νου ώστε να αξιολογήσουν τι συνιστούν οι θάλασσες και η Ναυτιλία για την Ελλάδα, στο βασικότερο υπουργείο της πιο βαρειάς βιομηχανίας που έχει η χώρα, δεν θα έβαζαν πολιτικά τους στελέχη που θέλουν ή να βολεψουν κάπου ή να τα ξεφορτωθούν.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS