Ο λόγος της παραίτησης

Ο λόγος της παραίτησης

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν μία πράξη που για πολλούς ήταν αναμενόμενη.

Όσοι βρίσκονται κοντά του γνώριζαν πολύ καλά ότι οι πρώτες σκέψεις για παραίτηση έγιναν το βράδυ της 21ης Μάϊου αλλά και την περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, γνωρίζοντας την βαριά επερχόμενη ήττα του.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που τον οδήγησε στην παραίτηση αυτή;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόλις 49 ετών και γνώριζε πολύ καλά ότι μετά από τρεις βαριές εκλογικές ήττες δεν θα μπορούσε να σταθεί για πολύ καιρό ως αρχηγός του ΣυΡιζΑ. Εξάλλου, ήδη από την ήττα της 21ης Μαΐου πολλοί ήταν εκείνοι που άρχιζαν να τον κατηγορούν για την πολιτική τακτική που ακολούθησε όλη την προεκλογική περίοδο, καθώς και για τα πρόσωπα που επέλεξε για να πρωτοστατήσουν (βλπ Τσαπανίδου).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παραίτηση Τσίπρα ανέφερε ότι ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Είναι σίγουρο ότι η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιωνόταν από ένα πολιτικό «fair play». Η πολιτική σταδιοδρομία του Αλέξη Τσίπρα γεννήθηκε στα αμφιθέατρα και τελείωσε εκεί. Κυβερνητικά απέτυχε σε όλους τους τομείς παραδίδοντας το 2019 μία χώρα διαλυμένη χωρίς ίχνος πολιτικής υπόστασης στο εξωτερικό.

Αυτό όμως που είναι αδύνατο να μην του αναγνωριστεί είναι ότι ανέλαβε ένα κόμμα στο 3% και κατόρθωσε να το κάνει κυβέρνηση, ασχέτως εάν χρειάστηκε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην πολιτική του επιβίωση συνεργάστηκε ανεπίσημα ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν ότι κατόρθωσε να τραβήξει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, να τους δώσει πολιτική στέγη, πολιτική ελπίδα, την οποία δεν μπορούσε εκείνη την εποχή να τους παρέχει το αποδεκατισμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με τον τρόπο αυτό να πρωταγωνιστεί στη χώρα για σχεδόν 12 χρόνια.

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα σταματάει την συνεχόμενη φθορά του και αφήνει το ΣυΡιζΑ κυριολεκτικά σε «ελεύθερη πτώση». Όποιος και να ηγηθεί στην μετά Τσίπρα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μία τρομακτική πολιτική συρρίκνωση. Ήδη, πολλά μέλη του τα οποία προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και βλέποντας την ανοδική του πορεία, ετοιμάζονται συντεταγμένα να επιστρέψουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης μπορεί να ευελπιστεί ότι κάποια χρόνια μετά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κληθεί ως ο μόνος «επιτυχημένος» αριστερός να αναλάβει τα ηνία κάποιου αριστερόστροφου σχηματισμού, αφήνοντας στη λήθη του χρόνου τη μεγαλύτερη πολιτική φθορά που πέτυχε κόμμα της αντιπολίτευσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ